Det började för 40 år sedan, samma dag som nya regeringen 1976

Thorbjörn Fälldin hade blivit statsminister under natten i mitten av september 1976. På morgonen lastade Matts bagaget i bilen fullt med cocosbollar.

Roines Matts Torebring
Bildtext: En i raden av många, många bilar som Matts hade. (Början 1980-tal)

Matts intresse för försäljning började redan i tio-års åldern. Tidningar, presentartiklar och uppfödning av slaktdjur. Sedan började Matts som skogsarbetare vid 15 års ålder. Tre år senare var Matts nr 2 på Holmens Bruks lönelista. (Ettan jobbade söndagarna också, men inte Matts) Matts slutade med skogsarbetet efter nio års hårt slit och värk i kroppen! 24 år gammal! Efter några år bakom långtradarratten, såg Matts en annons! Ett jobb för dig! Matts ville bli säljare och sälja stora skogsmaskiner och traktorer. Men vem anställer en ovan säljare? Matts ringde, en svart rullgardin drogs ned. Ändå började Matts på Roines, med kontor i Hallsberg. Företaget tillverkade saft och sålde cocosbollar.

Thorbjörn Fälldin hade blivit statsminister under natten i mitten av september 1976. På morgonen lastade Matts bagaget i bilen fullt med cocosbollar. "Vad är detta, komma och bjuda på cocosbollar"? "Det är den nya regeringen" svarade Matts. På en enda timma var bagaget i bilen tomt och Matts hade sålt 50 lådor cocosbollar. Till slut fanns det nog ingen, som inte visste, vem Roines var i Jönköpingsbygden. Sortimentet utökades med kaffebröd, saft och konfektyr. Tre år senare gick dock Roines i Hallsberg i konkurs.

Matts startade ett Handelsbolag i maj 1980, tillsammans med hustrun Birgitta och körde vidare. Från första stund valde Matts, att bara arbeta med kända varumärken. Gevalia var den första leverantörs kontakten. Matts fick byta transportfordon och lokaler många gånger. Nu startade resan med kaffemaskiner, som är ett av benen som bär än idag. Matts var bland dem som sålde mest maskiner i hela Sverige. Fyra år senare hade Matts & Birgitta bildat AB. Då började resan med fryst mat. Två år senare hade bolaget, utvecklats till en komplett restauranggrossist. Intresset för färdigmat (enportionsrätter) ute på företagen var enormt stort i slutet av 80- talet. Det förekom att företaget köpte in, upp emot 30- talet SJ- pallar med enportionsmat när det var kampanj.


Torebrings Järnvägsgatan 7
Bildtext: Som mest hade företaget sju bilar bara för distribution. (Slutet 1980-tal)

Företaget investerade stort i slutet av 80- talet. Kommunens Industristiftelse byggde en lokal till företaget. Detta samtidigt som det byggdes en lokal till ett annat Aneby företag. Ett par år senare köpte företaget båda lokalerna. En total investering på cirka 14 miljoner. Nu hade företaget fått anbuden med leverans av all mat, till flera av kommunerna runt omkring. På företagets julmässor kom upp emot 1500 personer. Det talas än idag om företagets julmässor.

1992 var det kris i hela Sverige. Räntan steg till 500%. Företag efter företag gick i konkurs. Torebrings drabbades också. Första stora kundförlusten var på nära 400 tkr. Därefter följde flera konkurser i samma storleksordning. Sista månaderna hade Matts förhandlat med en partner i samma bransch. Banken kontaktade Matts och sa, "Fyll upp dina lager nu så mycket du kan, för på torsdag blir allt klart". På torsdagskvällen kom banken och sade upp företagets lån. Matts och banken satt och trätte till halv två på natten. Slutet var ett faktum för Torebrings Partiaffär som familjeföretag.

Matts skämdes, orkade inte se sin familj och bad dem resa bort. Själv gick han ensam tre dagar i skogen. Alla leverantörer kontaktades av Matts och förtroendet återställdes. Bankdirektören fick fly bort från Aneby bygden. Torebrings fick ny ägare och Matts var platschef i tre och ett halvt år. Sedan såldes Torebrings till en partner, som inte delade företagets värderingar. Matts gick ut en kväll och kom aldrig tillbaka till företaget. Företaget var på väg mot 100 miljoner i omsättning.

Strax därefter åkte Matts skidor i fjällen, gjorde en vurpa och blev sjukskriven under några månader. Matts var ekonomiskt utblottad. Sjukskrivningen kom lämpligt! Hemma satt Matts på sitt kontor och förberedde en comeback, samtidigt som den skadade axeln läkte. Ett halvår senare var företaget klart att starta. Matts hade rustat en lokal i ett före detta, då nedlagt slakteri. Matts gick back to basic. Kundgruppen blev nu kontor och industri i första hand. Två anställda från tidigare, följde med över till nya bolaget. Alla tidigare kunder hade Matts med sig, ingen lämnade Matts Torebring.


Torebrings Stigbergsvägen 7
Bildtext: Fastigheten som företaget finns i idag, men före upprustningen. (Vårvinter 1997)

Bara några månader efter nystarten kom sonen Niklas in i bilden. Nu hade företaget en säljare och en ekonom. Efter bara ett år var den rustade lokalen för liten. Företaget hittade en nedlagd snickerifabrik. Efter 30 sekunder kände Matts att det var rätt lokal. Kommunen sa i stället, "Detta går inte Matts". Vi fick trots kommentaren, byggnadslov för att starta ett handelshus.

Denna fastigheten var belånad till 3,7 miljoner. Matts & Niklas bjöd 175 tkr! Säljaren, Swedbank, tittade på dem som att de inte var kloka. En dag senare var lokalen deras för 200 tkr. Under ett helt år rustade far & son lokalen, efter jobbet vid 18-tiden till sen kväll, varje kväll hela veckan samt hela lördagar (utom söndagar) under ett helt år. Trots allt eget arbete, kom upprustningen att kosta närmare två miljoner.

På dagarna var Matts ute och besökte kunder och sålde kaffemaskiner på löpande band. Sonen Niklas skötte allt hemma. På kvällarna renoverades den nya lokalen. Grannarna kom med sina kommentarer, "Jämna allt med marken". Så blev det inte! I februari 1997 kunde Aneby kommuns dåvarande kommunalråd inviga lokalen.

Från första stund lades nu alla leveranser ut på DB Schenker & Coldsped, i stället för som tidigare egna lastbilar. Företaget ville bli proffs på kärnverksamheten, inte att transportera varor. Service har alltid varit grunden i företaget. I dag finns tio servicebilar som servar och installerar maskiner ute på marknaden.

Aneby har ett mycket bra läge för denna typen av verksamhet. Inom en radie på 14 mil mil nås fler företag än på någon annan ort. Företagets tekniker är varje dag placerade inom olika väderstreck för att snabbt vara på plats. "Det kvittar vart man åker, så möter man en Torebrings bil", sa någon. Någon annan utryckte det som, "Vilket företag man än kommer till, så står det en kaffemaskin från Torebrings".


Torebrings flygfoto
Bildtext: Företaget och fastigheten som den ser ut idag.

De nyinköpta lokalerna var snabbt för små. 2002 startades en tillbyggnad av lagret. 2007 byggdes lager på de sista kvadratmeterna som företaget ägde. Företaget byggde till en våning på pannrummet, fick fyra nya kontorsarbetsplatser, en välutrustad workshop för alla maskiner, nya personalutrymmen och ett stort konferensrum där hela personalstyrkan på 23 man kan samlas.

Inte heller detta räckte till. Nu inleddes förhandlingar med de amerikanska ägarna av grannfastigheten. Det slutade med att företaget inköpte ett förfallet plåtskjul för 2,6 miljoner. Detta monterades ned och grävskoporna satte tänderna i och smulade sönder betongen. Den tidigare golvytan sänktes med 1,2 meter, för att kunna integreras med övriga lokaler. Den nya byggnaden är hela 66 meter lång. Totalt har företaget investerat tjugo miljoner i sin nya fastighet, som inköptes för tjugo år sedan.

Det är familjen och en fantastiskt personal, varav flera varit med i tjugo år eller mera. Tillsammans med dessa trotjänare, har företaget utvecklats till vad det är idag. Idag är Niklas Torebring vd, driven av ett stort ekonomiskt intresse, kunskap inom alla områden och med IT som sin specialitet. Niklas är den person, som utvecklat företaget framåt under de sista tjugo åren. Matts hustru Birgitta, som fällde tårar när Matts ville starta eget våren 1980, har gjort en enorm insats, i sitt arbete med bokföring och ekonomi. Aldrig någonsin, har hon anklagat sin man för att arbetet tagit nästan all tid.

Under de sista tjugo åren har företaget gått med vinst varje år. För femton år sedan startade företaget sin webbutik. Återigen bara handel med riktiga märkesvaror. Från första stund såg vi att även den privata konsumtionsmarknaden, ville också kunna köpa riktiga produkter till ett bra pris. Idag sker leveranser inom hela EU, även om exporten inte är det företaget satsat på.

Ett företag i Huskvarna, har handlat regelbundet av Torebrings, sedan första dagen och är än idag en bra kund till företaget! Detta trots allt som hänt under alla år. Naturligtvis kommer kunden att uppvaktas med blommor och presenter. Hela personalstyrkan, inkl. närstående, kommer att fira med en fest på hotell. Detta sker i mitten av september, 40 år sedan allting började.

Torebrings, Brings you what you need, är företagets slogan. Du vill ha gott kaffe på jobbet, dricka i en riktigt skön porslinsmugg, äta mat på en riktig tallrik, med fina bestick, du vill köpa ett mellanmål i varuautomaten, hämta ett glas vatten i vattenautomaten eller sopa trappan innan du går hem. I sortimentet finns över 17 000 produkter. Torebrings kommer med allt du behöver, Brings you what you need!


Torebrings Bra Priser, bäst service sedan 1976Matts Torebring

Matts Torebring, 69, vice vd grundare av Torebrings september 1976.
Utbildning: 7 årig folkskola och 6 veckor på Tenhults Lantbruksskola
Familj: Birgitta och två barn Niklas & Candra, advokat vid Stureplan och styrelseledamot.
Intresse: Husbilsmissbrukare, älskar att resa till alla länder i Europa med husbil
Blogg: http://www.mattstorebring.se är det stora dagliga intresset


Niklas Torebring

Niklas Torebring, 45, vd Torebrings Grossist AB
Utbildning: Gymnasieekonom
Familj: Carina, säljare på Torebrings sedan många år och två barn.
Sonen Linus, 7 år, synar vad pappa gör på jobbet, på samma sätt som Niklas synade sin far.
Intresse: Data, IT och åker gärna på charterresa på semestern
Torebrings Grossist AB Stigbergsvägen 7 578 33 Aneby
Budgeterad omsättning 2016: 72 miljoner
Hemsida: http://www.torebrings.se
Ägare: Matts & Niklas Torebring

2016-08-26

Ring oss direkt!

Carina Torebring Carina Torebring
Order, kundservice
carina@torebrings.se
0380-478 84
Malin Hellström Malin Hellström
Internetorder, kundservice
malin@torebrings.se
0380-478 80
Stefan Grip Stefan Grip
Kaffe- Varuautomater
stefan@torebrings.se
0380-478 81
Daniel Hallgren Daniel Hallgren
Kaffe- Varuautomater
daniel@torebrings.se
0380-478 87
Niklas Torebring Niklas Torebring
Inköp, logistik, IT
niklas@torebrings.se
0380-478 82
Matts Torebring Matts Torebring
Senior
matts@torebrings.se
0380-478 83
Birgitta Torebring Birgitta Torebring
Växel, ekonomi
birgitta@torebrings.se
Växel: 0380-478 80

Support Maskiner

Kristoffer Fyhr Kristoffer Fyhr
Serviceansvarig Automater
service@torebrings.se
0380-478 88
test=;